Ben-vindo a Porto

19 september 2026 - Porto, Portugal

Na het kwartiertje yoga, heb ik de vijfde Ki wandeling gemaakt op mijn gepoetste wandelschoenen (door DickJan). Met de vraag “Wat wil ik vandaag meenemen uit deze rustige start?”,  liep ik het nog stille bos in. Al snel diende het  antwoord zich aan: gewichtloosheid. Ik voelde me licht en zorgeloos en dat gevoel wilde ik wel vasthouden.

De trein vertrok op tijd uit Rhenen (10.08 uur) en ook de overstap in Utrecht naar Schiphol verliep volgens planning. Het was druk op de luchthaven. Opvallend veel kleine kinderen die nog niet naar school hoeven. Het inchecken verliep zonder personeel:  “self-service drop off”. Ik zal wel ouderwets klinken als ik zeg, dat ik een balie met personeel prettiger vind. Mijn tas woog 12,4 kilo, ruim onder het maximum van 15 kilo ( voor Correos).
We aten een broodje met uitzicht op het vliegtuigplatform en zagen het ene na de andere vliegtuig vertrekken.
Ons vliegtuig naar Lissabon met Air Portugal vertrok om 14.20 uur, een half uur later dan gepland. We kwamen om 16.10 uur aan (Portugese tijd, dat wil zeggen een uur eerder) in Lissabon. Via een scherm konden we de vlucht volgen. We doodden de tijd met de weekendkrant met bijlagen. Het was een rustige vlucht.
In Lissabon moesten we om 18.00 uur overstappen naar Porto, een half uur later dan gepland vertrokken we.   Na een chocolaatje zette de piloot al weer de landing in. Om 19.00 uur landden we met zon en 26 graden (!).
Ik vond spannend of we de tassen op de band zagen liggen na de overstap, maar ook dat was goed gegaan. Met de metro naar de halte Carolina Michaelis en vervolgens liepen we in 4 minuten naar ons hotel. Inmiddels was het 20.40 uur en donker.

In het hotel “Boavista Guest house” genaamd aan de Rua da Boavista werden we allerhartelijkst ontvangen. Onze kamer is ruim, fris en proper. We hebben onze bagage neergezet en zijn op aanraden van de receptioniste naar de buren gelopen voor een hapje eten.  In “Diu Palace” aten we tussen de Portugezen. Het was gezellig druk. Overal televisieschermen. We kozen niet het allerspannenste menu (zalm, kool en gekookte aardappelen), maar het smaakte prima om 21.15 uur.

We zijn in Porto!
Porto (2000 jaar oud) is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is op één na grootste stad van Portugal na Lissabon. In 2025 telde Porto stad 238.000 inwoners, de agglomeratie 2 miljoen..
Porto is vooral bekend als plaats van herkomst van Port(O)wijn, die in Vila Nova de Gaia (gelegen tegenover Porto op de zuidelijke oever van de rivier) wordt gelagerd, en van daaruit over de gehele wereld wordt geëxporteerd.
Ten tijde van de verovering van het gebied door de Romeinen in 137 v. Chr. heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

Archeologische vondsten op de ongeveer 65 m hoge Monte da Sé waar nu de Sé (=Dom) staat, toont aan dat er continu bewoning is geweest sinds het einde van de Bronstijd.
Porto kent een rijke geschiedenis van overheersing van onder andere Germaanse volken, Moren, de koningen van Asturië en Normandiërs. Aan Hendrik de Zeevaarder (1394-1460) heeft Portugal zijn opkomst tot zee- en koloniale overheersing te danken. Kloosterorden stichtten kloosters in de 13e en vanaf de 15e tot en met de 17e eeuw. In de 19e eeuw vielen Napoleons troepen Portugal binnen en er vond een burgeroorlog plaats.
In de 19e eeuw en gedurende de 1e helft van de 20e eeuw ontwikkelde de stad Porto zich. In 1925 vond er een militaire staatsgreep plaats. Aan het dictatoriale bewind kwam een eind met de Anjerrevolutie in 1979.
Met de toetreding tot de EU versnelde de modernisering. In 2001 was Porto samen met Rotterdam culturele hoofdstad van Europa. Voor die gelegenheid werd het Casa Música door Rem Koolhaas ontworpen, dat overigens in 2005 klaarkwam en waar we zondag een concert gaan bijwonen.

We staan aan het begin van de zevende Camino. In mei 2017 liepen we de eerste, ook de Portugese, maar toen door het binnenland. We maken de cirkel rond en lopen nu de  kustvariant, ook van Porto naar Santiago de Compostela.
Maar eerst genieten we nog twee dagen van Porto!

1. Sasja:
    20 september 2026
    Geniet van deze leuke stad. En van een glaasje port natuurlijk.