Wat is eenvoudiger dan lopen? .....
21 maart 2025 - Rhenen, Nederland
..... Er is niets anders voor nodig dan een lijf, ruimte en tijd" (Tree of Wisdom, Camino)
Het is lente! En hoe! Vandaag de eerste zomerse dag boven de 20 graden! De hele week is de lucht blauw geweest en de zon warm. Het is zo genieten! We begonnen met 9 graden en een oostenwind 2, maar al snel warmde het op naar uiteindelijk 20 graden. De auto moest vanwege een rammeltje onder de bestuurderstoel naar de garage in Wageningen. Vanaf de Nude begonnen we aan onze wandeltocht van minimaal 14 kilometer, want dat had ik een week geleden al gelopen. We zouden wel zin hoe ver we kwamen.
In Wageningen heerste een "ochtendstemming', zoals Dick Jan het noemde; het was nog rustig en stil. In 'Bagels' dronken we snel nog een bakkie koffie. We liepen door de Hoofdstraat naar de dijk langs de Wageningse uiterwaarden, langs tuinen vol met bloeiende hyacinten, forsythia, schoenlappersplant, zenegroen, narcissen, maagdenpalm en Japanse sierkwee. Het voorjaar was echt uit zijn voegen gebarsten de afgelopen week met zoveel zonne-uren. Via het Bergpad liepen we omhoog naar het Arboretum met prachtig uitzicht op het veerhuis, waar het Lexusveer landt, de Nederrijn en Randwijk. In het Arboretum bloeide de sleedoorn en de Bluebells. De fazant en specht lieten van zich horen en veel meer kwinkelerende vogeltjes. Bovenlangs is het rustiger dan het fietspad onderlangs. Helemaal stil was het niet; de nodige mensen wandelden al dan niet met de hond of waren aan het sporten. Omdat de bomen nog geen blad dragen, is het bos nog lekker licht. We hoorden ganzen boven ons. We daalden af naar het fietspad en zagen paardenbloemen bloeien. We staken de N225 over en liepen het landgoed Oranje Nassauoord in. Paddenschermen proberen de padden van een wisse dood te redden nu hun biologische klok hen dwingt het water op te zoeken. Een buizerd begeleidde ons vanuit de lucht. In het veld stonden schapen, maar geen lammetjes. Ik had ze maandag op weg naar het ziekenhuis (blaasscopie was goed) wel gezien. De papierfabriek in Renkum stootte een geur uit van vochtig papier, een weeë lucht. We liepen langs het hertenkamp met haar oude, dikke beuken en langs de zorginstelling. Het was enigszins vals plat. De jas ging open. Vervolgens liepen we langs "de Ommuurde tuin", die in april pas weer open gaat. Langs de Renkumse beek met haar snelstromende heldere water, volgden we het pad richting Renkum. We hoorden een tjiftjaf. De Halveradsbeek over en naar het centrum van Renkum. Op het terras van 'Bakkerij van Voorthuizen' in de zon dronken we koffie/thee. Het was even na half elf, we hadden 9,5 kilometer gelopen en het ging prima.
Na de koffiepauze vervolgden we onze wandeling langs de Heelsumse beek over het Romeinse Limespad langs de Nederrijn. In de Rijnvallei Jufferswaard bloeide het speenkruid. De beek meanderende er dwars doorheen. Zo mooi! We liepen het bos in, een beetje klimmen. Op een prachtige plek hielden we stil voor onze boterham met uitzicht. Twintig minuten later gingen we verder, nu zonder jas. We zagen al koeien buiten struinen. De verkeershinder van de weg naar Nijmegen was groot. We liepen langs de bosrand en het geluid viel weg. Het pad meanderde door een stil bos vol met fluitende vogels. Ik moest even stil houden voor een blaar onder mijn rechter kleine teen. Jammer! De teen verstopte ik in een schapenwolletje en de pijn was weg. We liepen de Boersberg op (63 meter boven NAP) en beklommen het gelijknamige uitkijkpunt. We zagen Arnhem-Zuid in het zuidoosten liggen, Driel (4 km), het Reichswald (30 km); voor ons kasteel Doorwerth en in het zuiden Beuningen (12km), Dodewaard (10 km) en in het westen Heteren (25 km). We zagen ook dat vanaf het zuiden een nevel op kwam zetten, dat ander weer zou inluiden vanaf morgen.
We kruisten de Holle Weg en in een parkje in Doorwerth dronken we thee uit de veldfles. Ik wilde doorlopen; het ging lekker. Het leek wel zomer! We zagen onderweg veel citroenvlinders en een dagpauwoog. Via de Italiaanseweg liepen we richting Oosterbeek. Heveadorp lieten we links liggen. In een veld bloeiden krokussen, madeliefjes en speenkruid in een mooi kleurenpalet. We liepen het landgoed Hoog en Laag Oorsprong op. Er meanderende een prachtige beek doorheen waar reigers jaagden op visjes. Bosanemonen bloeiden in de zon. Om 14.30 uur stopten we bij de bushalte 'd'Oude Herbergh' in Oosterbeek; we hadden 19 kilometer gelopen! En zonder pijn! Via het busstation van Wageningen, ging ik met de bus naar huis. Dick Jan haalde auto op; alles was doorgesmeerd en niets was gevonden, maar de behandeling was wel gratis. Op weg naar huis zag ik (ster)magnolia's bloeien. De bus stond in een stevige file op de Grebbeberg en we waren bijna gelijktijdig thuis.
Het was de laatste wandeling voordat ik aanstaande woensdag het Krijtlandpad ga lopen in Zuid Limburg. Ik heb er vertrouwen in. Het gaat goed. Gisteren was Wereld Geluksdag, voor mij is het bijna elke dag wel een geluksdag. Ik heb een lijf, dat goed functioneert, ruimte en tijd op te lopen. Hoe eenvoudig is het om te lopen en geluk te ervaren in deze mooie omgeving in de achter tuin.
En dan kan ik je dinsdag nog live succes wensen